Please note that ELSA no longer supports Internet Explorer versions 8 or 9 (or earlier).
We recommend upgrading to the latest Internet Explorer, Google Chrome, or Firefox.
1129 Publikationen
2023 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11105
Die Bedeutung der Knäuelbildung bei künstlichen Oligomeren für kinetische Vorgänge wie das Fließen und die Übertragung der Erkenntnisse auf Lebensmittelprozesse
M. Psiuk, P. Wilhelm, U. Müller, R. Gebhardt, Die Bedeutung der Knäuelbildung bei künstlichen Oligomeren für kinetische Vorgänge wie das Fließen und die Übertragung der Erkenntnisse auf Lebensmittelprozesse, 2023.
ELSA
M. Psiuk, P. Wilhelm, U. Müller, R. Gebhardt, Die Bedeutung der Knäuelbildung bei künstlichen Oligomeren für kinetische Vorgänge wie das Fließen und die Übertragung der Erkenntnisse auf Lebensmittelprozesse, 2023.
2023 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11106
Untersuchung des Drüsenschuppenaufschlusses bei Oregano-Pflanzen in Abhängigkeit vom Druck und der Temperatur mittels einer modifizierten Sichtzellen-Apparatur
B. Barakat, K. Schwarzer, P. Wilhelm, U. Müller, Untersuchung des Drüsenschuppenaufschlusses bei Oregano-Pflanzen in Abhängigkeit vom Druck und der Temperatur mittels einer modifizierten Sichtzellen-Apparatur, 2023.
ELSA
B. Barakat, K. Schwarzer, P. Wilhelm, U. Müller, Untersuchung des Drüsenschuppenaufschlusses bei Oregano-Pflanzen in Abhängigkeit vom Druck und der Temperatur mittels einer modifizierten Sichtzellen-Apparatur, 2023.
2023 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11107
Untersuchung des Berstverhaltens von Drüsenschuppen der Ätherisch-Ölpflanze Oregano im Unterdruck
E.A. Bekonda, B. Barakat, K. Schwarzer, P. Wilhelm, U. Müller, Untersuchung des Berstverhaltens von Drüsenschuppen der Ätherisch-Ölpflanze Oregano im Unterdruck, 2023.
ELSA
E.A. Bekonda, B. Barakat, K. Schwarzer, P. Wilhelm, U. Müller, Untersuchung des Berstverhaltens von Drüsenschuppen der Ätherisch-Ölpflanze Oregano im Unterdruck, 2023.
2023 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11109
Untersuchung der räumlichen Verteilung von viskoelastischen Kenngrößen während der Weizenteigbereitung
A. Blome, M. Luttmann, M. Jekle, B. Frahm, U. Müller, Untersuchung der räumlichen Verteilung von viskoelastischen Kenngrößen während der Weizenteigbereitung, 2023.
ELSA
A. Blome, M. Luttmann, M. Jekle, B. Frahm, U. Müller, Untersuchung der räumlichen Verteilung von viskoelastischen Kenngrößen während der Weizenteigbereitung, 2023.
2023 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11110
Vorstellung des Projektes „Teig 4.0“ - Prozessoptimierung im Bereich der industriellen Weizenteigverarbeitung
A. Blome, M. Luttmann, J. Segermann, M. Jekle, B. Frahm, U. Müller, Vorstellung des Projektes „Teig 4.0“ - Prozessoptimierung im Bereich der industriellen Weizenteigverarbeitung, 2023.
ELSA
A. Blome, M. Luttmann, J. Segermann, M. Jekle, B. Frahm, U. Müller, Vorstellung des Projektes „Teig 4.0“ - Prozessoptimierung im Bereich der industriellen Weizenteigverarbeitung, 2023.
2023 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 9627
Compression Density as an Alternative to Identify an Optimal Moisture Content for High Shear Wet Granulation as an Initial Step for Spheronisation
S. Ramm, R. Fulek, V.A. Eberle, C. Kiera, U. Odefey, M. Pein-Hackelbusch, Compression Density as an Alternative to Identify an Optimal Moisture Content for High Shear Wet Granulation as an Initial Step for Spheronisation, 2023.
ELSA
S. Ramm, R. Fulek, V.A. Eberle, C. Kiera, U. Odefey, M. Pein-Hackelbusch, Compression Density as an Alternative to Identify an Optimal Moisture Content for High Shear Wet Granulation as an Initial Step for Spheronisation, 2023.
2023 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 9697 |

A continuous mashing plant controlled by mean residence time
P. Wefing, M. Trilling, A. Gossen, P. Neubauer, J. Schneider, Journal of The Institute of Brewing 129 (2023) 1–23.
ELSA
| DOI
| Download (ext.)
P. Wefing, M. Trilling, A. Gossen, P. Neubauer, J. Schneider, Journal of The Institute of Brewing 129 (2023) 1–23.
2023 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11378
Real-time Monitoring of DCO2 in addition to DO
V. Gassenmeier, G. Campolongo, B. Frahm, Real-Time Monitoring of DCO2 in Addition to DO, n.d.
ELSA
V. Gassenmeier, G. Campolongo, B. Frahm, Real-Time Monitoring of DCO2 in Addition to DO, n.d.
2023 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11381
A systematic, model-based workflow for risk-based decision making in upstream development
T. Hernández Rodriguez, S. Ramm, M. Lange-Hegermann, B. Frahm, A Systematic, Model-Based Workflow for Risk-Based Decision Making in Upstream Development, DECHEMA e.V., n.d.
ELSA
T. Hernández Rodriguez, S. Ramm, M. Lange-Hegermann, B. Frahm, A Systematic, Model-Based Workflow for Risk-Based Decision Making in Upstream Development, DECHEMA e.V., n.d.
2023 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11382 |

View on a mechanistic model of Chlorella vulgaris in shake flasks
V. Gassenmeier, F. Kuhfuß, S. Deppe, G. Ifrim, T. Hernández Rodriguez, B. Frahm, View on a Mechanistic Model of Chlorella Vulgaris in Shake Flasks, n.d.
ELSA
| Download (ext.)
V. Gassenmeier, F. Kuhfuß, S. Deppe, G. Ifrim, T. Hernández Rodriguez, B. Frahm, View on a Mechanistic Model of Chlorella Vulgaris in Shake Flasks, n.d.
2023 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11383
Model-assisted design strategies for bioprocesses – Advanced statistical methods in industrial upstream cell culture
T. Hernández Rodriguez, C. Posch, R. Pörtner, M. Lange-Hegermann, F.M. Wurm, B. Frahm, Model-Assisted Design Strategies for Bioprocesses – Advanced Statistical Methods in Industrial Upstream Cell Culture, DECHEMA e.V., 2023.
ELSA
T. Hernández Rodriguez, C. Posch, R. Pörtner, M. Lange-Hegermann, F.M. Wurm, B. Frahm, Model-Assisted Design Strategies for Bioprocesses – Advanced Statistical Methods in Industrial Upstream Cell Culture, DECHEMA e.V., 2023.
2023 | Konferenzband - Beitrag | ELSA-ID: 11384 |

Microbial spoilage in vegan foods
C. Müller, J. Alarinta, B. Frahm, G. Wirtanen, Microbial Spoilage in Vegan Foods, Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia, Editors: Draženka Komes, Sanja Vidaček Filipec and Bojana Voučko, 2023.
ELSA
| Download (ext.)
C. Müller, J. Alarinta, B. Frahm, G. Wirtanen, Microbial Spoilage in Vegan Foods, Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia, Editors: Draženka Komes, Sanja Vidaček Filipec and Bojana Voučko, 2023.
2023 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 11385
Validation and Uncertainty Assessment of a Software‐Integrated Workflow for pH Calculations
P. Kosse, T. Hernández Rodriguez, B. Frahm, M. Lübken, M. Wichern, Chemie Ingenieur Technik 95 (2023) 1960–1969.
ELSA
| DOI
P. Kosse, T. Hernández Rodriguez, B. Frahm, M. Lübken, M. Wichern, Chemie Ingenieur Technik 95 (2023) 1960–1969.
2023 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11487 |

Comparison of Preprocessing Methods of Dielectric Spectroscopy Data and the Effects on Linear Regression
S. Ramm, T. Hernández Rodriguez, B. Frahm, M. Pein-Hackelbusch, Comparison of Preprocessing Methods of Dielectric Spectroscopy Data and the Effects on Linear Regression , DECHEMA e.V., n.d.
ELSA
| Download (ext.)
S. Ramm, T. Hernández Rodriguez, B. Frahm, M. Pein-Hackelbusch, Comparison of Preprocessing Methods of Dielectric Spectroscopy Data and the Effects on Linear Regression , DECHEMA e.V., n.d.
2023 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11546
PETauthent
M. Trilling-Haasler, L. Katsch, J. Schneider, PETauthent, 2023.
ELSA
M. Trilling-Haasler, L. Katsch, J. Schneider, PETauthent, 2023.
2023 | Konferenzband - Beitrag | ELSA-ID: 10787
Holistic optimization of a dynamic cross-flow filtration process towards a cyber-physical system
J. Tebbe, T. Pawlik, M. Trilling-Haasler, J. Löbner, M. Lange-Hegermann, J. Schneider, Holistic Optimization of a Dynamic Cross-Flow Filtration Process towards a Cyber-Physical System, IEEE, [Piscataway, NJ], 2023.
ELSA
| DOI
J. Tebbe, T. Pawlik, M. Trilling-Haasler, J. Löbner, M. Lange-Hegermann, J. Schneider, Holistic Optimization of a Dynamic Cross-Flow Filtration Process towards a Cyber-Physical System, IEEE, [Piscataway, NJ], 2023.
2022 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 7444
Machine learning aided free amino nitrogen determination in beer mash with an inline NIR transflectance
P. Wefing, F. Conradi, J. Rämisch, P. Neubauer, J. Schneider, Machine Learning Aided Free Amino Nitrogen Determination in Beer Mash with an Inline NIR Transflectance , Curran Associates, Inc., 2022.
ELSA
P. Wefing, F. Conradi, J. Rämisch, P. Neubauer, J. Schneider, Machine Learning Aided Free Amino Nitrogen Determination in Beer Mash with an Inline NIR Transflectance , Curran Associates, Inc., 2022.
2022 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 7917
Flash Pasteurization with product and process monitoring using inline near infrared spectroscopy
A. Gossen, K. Schwarzer, I. Weishaupt, B.G. Sürmeli, J. Schneider, Flash Pasteurization with Product and Process Monitoring Using Inline near Infrared Spectroscopy, 2022.
ELSA
A. Gossen, K. Schwarzer, I. Weishaupt, B.G. Sürmeli, J. Schneider, Flash Pasteurization with Product and Process Monitoring Using Inline near Infrared Spectroscopy, 2022.
2022 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 7932
A systematic, model-based workflow for risk-based decision making in upstream development
T. Hernández Rodriguez, S. Ramm, M. Lange-Hegermann, B. Frahm, A Systematic, Model-Based Workflow for Risk-Based Decision Making in Upstream Development, n.d.
ELSA
T. Hernández Rodriguez, S. Ramm, M. Lange-Hegermann, B. Frahm, A Systematic, Model-Based Workflow for Risk-Based Decision Making in Upstream Development, n.d.
2022 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 7976
Model-assisted DoE applied to microalgae processes, Current Research in Biotechnology
V. Gassenmeier, S. Deppe, T. Hernández Rodriguez, F. Kuhfuß, A. Moser, V.C. Hass, K.B. Kuchemüller, R. Pörtner, J. Möller, G.A. Ifrim, B. Frahm, Current Research in Biotechnology 4 (2022) 102–119.
ELSA
| DOI
V. Gassenmeier, S. Deppe, T. Hernández Rodriguez, F. Kuhfuß, A. Moser, V.C. Hass, K.B. Kuchemüller, R. Pörtner, J. Möller, G.A. Ifrim, B. Frahm, Current Research in Biotechnology 4 (2022) 102–119.